Stoppen met roken

Bent u – net als 950.000 andere Nederlanders – ook gestopt met roken in het afgelopen jaar? Dat is een hele stap! Hier volgen enkele adviezen om het niet roken vol te houden.


• Blijf alert
Op onverwachte momenten kunt u plotseling weer naar een sigaret verlangen. Blijf daarom opletten! Zorg dat u alvast een paar alternatieven voor roken hebt bedacht. Bijvoorbeeld even diep ademhalen, iemand opbellen, een glas water halen, een muziekje opzetten.
• Zoek steun
Leg uit aan uw omgeving dat u bent gestopt. Spreek met andere rokers af dat ze u geen sigaret aanbieden en liefst niet in uw omgeving roken. Of probeer samen te stoppen.
• Pas op met alcohol
Onder invloed van alcohol is het moeilijker om nee te zeggen tegen roken. Probeer de eerste weken geen of weinig alcohol te drinken.
• Positief denken
Geef uzelf een compliment omdat u nog steeds niet rookt. Bedenk een leuke beloning voor uzelf (iets leuks kopen, naar de bioscoop). Denk niet: “Eentje maakt niet uit” of “Ik heb er wel een verdiend”. U maakt het uzelf dan onnodig moeilijk.

Bedenk nog eens dat het stoppen met roken goed is voor uw gezondheid. Uw conditie verbetert, u voelt zich fitter, u kunt beter proeven en ruiken en u wordt minder snel verkouden of ziek. Dit merkt u al na een paar weken.
Als u het drie maanden weet vol te houden, is de kans groot dat u het ook een jaar volhoudt. Zet dus alles op alles om die drie maanden te halen!

Voor verdere informatie, steun en/of hulpmiddelen, kunt u een afspraak maken met onze praktijkondersteuner.